Connect with us

Social

40 de minori din penitenciare au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar

Publicat

pe

Timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian și nr. 13 Chișinău au urmat cursuri de comunicare și au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar, în cadrul proiectului „O nouă viață pentru tinerii delincvenți”.

Proiectul a fost implementat în 2 penitenciare de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP), subordonat Ministerului Justiției, și partenerii de dezvoltare.

Astfel, tinerii au obținut cunoștințe, abilități profesionale și certificate de absolvire pentru a se putea angaja după eliberarea din detenție. De asemenea, au fost realizate campanii de promovare a egalității de șanse pe piața muncii și programe informative pentru facilitarea integrării lor.

„E datoria noastră să preluăm expertiza colegilor și oricare experiență bună pentru a avansa lucrurile: fie că e un suport pentru tineri, femei cu copii sau a proiectului nostru ambițios de implementare a regimului progresiv de detenție”, a menţionat astăzi Anatolie Munteanu la conferința de încheiere a proiectului.

Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță a declarat: Suntem bucuroşi că expertiza românească, rezultatul propriilor eforturi de implementare a reformelor, se bucură de căutare în Republica Moldova, în special într-un sector deosebit de important, precum cel al protecției drepturilor omului și reintegrării sociale a minorilor din instituțiile penitenciare din Republica Moldova.”

Menționăm că, proiectul a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin programul României de cooperare pentru dezvoltare și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Programul a derulat în baza unui acord de parteneriat încheiat de DIP, Universitatea de Vest și Institutul Intercultural ambele din Timișoara, România.

Actualul proiect a reprezentat o continuarea a proiectului ”Resocializarea eficientă a minorilor aflați în detenție prin crearea unui centru educativ”, finanțat de România și implementat în perioada 2014-2015, la penitenciarul Goian, destinat asigurării accesului la instruiri vocaționale de calitate pentru minorii aflați în detenție și consolidării capacităților personalului care interacționează cu minorii din cadrul penitenciarului.

Contribuția financiară a României la proiect a fost de 100.000 USD din bugetul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Opinii

Poporul gândește // „Politicienii vor să nu gândim, să nu punem întrebări și să nu protestăm”

Publicat

pe

De către

Pensii mari, viață decentă, salarii atractive și oameni mulțumiți – acesta este portretul R. Moldova pe care-l vedem la știrile posturilor TV afiliate unor partide politice de la conducere. Însă, Parascovia Strișca, una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”, susține că astfel de „minunății” vezi doar la televizor, dar nu și în realitate. (mai mult…)

Citește mai departe

Social

Principatul Monaco oferă 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice

Publicat

pe

De către

Fundaţia Principelui Albert al II-lea de Monaco va acorda țării noastre un grant de 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice, a anunțat premierul Pavel Filip, în ședința de astăzi a Guvernului.

„Am purtat aceste discuții cu Prințul Albert în luna mai anul trecut, când a fost la Chișinău, imediat după ninsorile din aprilie. Chiar dacă nu am stat pe loc până acum, eu cred că această contribuție este una foarte bună și potrivită”, a spus Pavel Filip.

Ajutorul de 100 de mii de euro va fi oferit în tranșe, iar pe lângă acesta, Republica Moldova va primi alte 240 de mii de euro pentru conservarea și sporirea fertilității solului din Parcul Național Orhei.

În context, prim-ministrul Pavel Filip a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să asigure gestionarea eficientă și transparentă a banilor.

După intemperiile din 20-21 aprilie 2017, circa 80% din arborii și arbuștii din Grădina Botanică au fost distruși.

Atunci, Grădina Botanică din Chișinău şi-a închis porţile pentru vizitatori pentru o perioadă nedeterminată de timp. „Grădina Botanică (Institut) a AȘM, trece prin clipe de tragedie ecologică și constată o pierdere de cca 80 % din arboriii și arbuștiii decorativi ce fac parte a Colecțiilor și Expozițiilor sale. O mare parte din Genofondul Instituției este distrus”, se arăta atunci într-un mesaj al administraţiei.

Citește mai departe

Social

Salariile angajaților din administrația publică locală se vor majora cu până la 50%. Detalii

Publicat

pe

De către

Persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul autorităților publice locale, precum și ceilalți angajați ai APL vor primi salarii mai mari. Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă ce prevede modificări și completări la legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Astfel, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții raioanelor, pretorii și vicepretorii vor primi lunar suplimente în mărime de până la 50 la sută din salariul lor de funcție. Prin urmare, dacă în prezent salariul mediu pentru funcțiile de conducere din APL este de 6135 de lei, în urma majorării acesta va ajunge până la 9200 de lei.

Cu 1190 de lei vor crește și salariile personalului care asigură deservirea tehnică și buna funcționare a autorităților publice locale. În urma acordării plăților de stimulare, în mărime de până la 15% din salariul de funcție, aceștia vor primi până la 3580 de lei lunar.

Cuantumul plăților de stimulare va fi stabilit de conducerea APL, în funcție de mijloacele disponibile în acest sens în bugetele autorităților publice locale. În anul curent, mijloacele pentru implementarea proiectului vor fi direcționate din contul resurselor prevăzute în bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare ale APL.

Suma necesară lunar pentru acordarea plăților stimulatorii la limita maximă se cifrează la 5,5 milioane de lei.

Proiectul urmărește creșterea nivelului de venituri al angajaţilor din sectorul bugetar, sporirea atractivității funcției publice, atragerea şi menţinerea tinerilor specialişti, precum și prevenirea corupţiei în organele administraţiei publice.

Citește mai departe