Connect with us

Social

40 de minori din penitenciare au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar

Publicat

pe

Timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian și nr. 13 Chișinău au urmat cursuri de comunicare și au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar, în cadrul proiectului „O nouă viață pentru tinerii delincvenți”.

Proiectul a fost implementat în 2 penitenciare de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP), subordonat Ministerului Justiției, și partenerii de dezvoltare.

Astfel, tinerii au obținut cunoștințe, abilități profesionale și certificate de absolvire pentru a se putea angaja după eliberarea din detenție. De asemenea, au fost realizate campanii de promovare a egalității de șanse pe piața muncii și programe informative pentru facilitarea integrării lor.

„E datoria noastră să preluăm expertiza colegilor și oricare experiență bună pentru a avansa lucrurile: fie că e un suport pentru tineri, femei cu copii sau a proiectului nostru ambițios de implementare a regimului progresiv de detenție”, a menţionat astăzi Anatolie Munteanu la conferința de încheiere a proiectului.

Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță a declarat: Suntem bucuroşi că expertiza românească, rezultatul propriilor eforturi de implementare a reformelor, se bucură de căutare în Republica Moldova, în special într-un sector deosebit de important, precum cel al protecției drepturilor omului și reintegrării sociale a minorilor din instituțiile penitenciare din Republica Moldova.”

Menționăm că, proiectul a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin programul României de cooperare pentru dezvoltare și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Programul a derulat în baza unui acord de parteneriat încheiat de DIP, Universitatea de Vest și Institutul Intercultural ambele din Timișoara, România.

Actualul proiect a reprezentat o continuarea a proiectului ”Resocializarea eficientă a minorilor aflați în detenție prin crearea unui centru educativ”, finanțat de România și implementat în perioada 2014-2015, la penitenciarul Goian, destinat asigurării accesului la instruiri vocaționale de calitate pentru minorii aflați în detenție și consolidării capacităților personalului care interacționează cu minorii din cadrul penitenciarului.

Contribuția financiară a României la proiect a fost de 100.000 USD din bugetul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

9 puncte de trecere de tip local vor fi deschise la frontiera cu Ucraina, în perioada Sărbătorilor Pascale!

Publicat

pe

De către

La solicitarea administrației publice locale și în conlucrare cu grănicerii ucraineni, pe linia de frontieră moldo-ucraineană vor fi deschise 9 puncte de trecere cu statut local, care vor fi funcționale pe întreaga perioadă a sărbătorilor pascale.

PTF Valea Adîncă – Zagnitcovo,

PTF Ploti – Crutîe,

PTF Țîbuleuca – Țehanovca,

PTF Vinogradnoe – Novîe Butorî,

PTF Caplani – Crutoiarovca,

PTF Iserlia – Petrovsc,

PTF Troițcoe – Visocianscoe,

PTF Volintiri – Faraonovca,

PTF Ucrainca – Elizavetovca.

Traversarea frontierei prin aceste puncte de trecere se va face doar în perioada luminoasă a zilei și se va autoriza trecerea doar cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei, care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră.

Se va permite trecerea frontierei în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare, la fel și mijloacelor de transport care aparțin acestora, iar capacitatea de încărcare nu depășește 3,5 tone.

Citește mai departe

Economie

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

Publicat

pe

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro ar fi venit în urmă cu un an de zile. Trebuie să întrebați Guvernul de ce nu le-a îndeplinit mai devreme. Am pregătit totul la nivelul Parlamentului European ca să vină cât mai curând banii, acum la nivel tehnic trebuie îndeplinite cerințele.” Declarația îi aparține deputatului european Siegfried Mureșan, care a condus în perioada 3 – 6 aprilie o Delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova.

Deputatul se referă la cele 28 de condiții stipulate în acordul semnat la 23 noiembrie 2017 privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro țării noastre. Unele dintre ele țin de gestionarea finanțelor publice, de administrația publică, de sectoarele financiare și energetice, de combaterea corupției și altele.

De asemenea, Mureșan spune că trebuie implementate în totalitate și recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceasta este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa.

O altă concluzie făcută de către Delegația Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova este că „banii investiți în Republica Moldova pot duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor: a copiilor care frecventează grădinița sau școala, viața oamenilor bolnavi, nevoiași și mai poate duce la îmbunătățirea siguranței oamenilor în ansamblu. Am văzut că cetățenii recunosc contribuția pozitivă a Uniunii Europene”, a declarat Siegfried Mureșan, președintele Delegației.

„Am fost la Varnița, unde am vizitat un centru medical extins din fonduri europene. Pe an, peste 12 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului pot fi tratați în condiții mai bune decât înainte. UE a alocat 180 mii euro pentru extindere și utilarea respectivului spital”, a menționat deputatul european.

Din banii contribuabililor europeni, 162 de mii de euro au ajuns la școala din Varnița, iar în spitalul din aceeași localitate au fost investiți 180 de mii de euro. Alte 46 de mii de euro au modernizat școala din Cărpineni. Cu 518 mii de euro, întreg raionul Hâncești are instalații pe bază de biomasă. Alte 2,4 milioane de euro au fost investite în Conacul lui Manuc Bei. De asemenea, Uniunea Europeană a dat 4,4 milioane de euro în tehnologie de ultimă generație pentru Inspectoratul General de Poliție. Investiția totală a UE se ridică la 12 milioane de euro.

Citește mai departe

Social

Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate”: Dacă nu sunt bani, voi demara o campanie socială

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezintă “un pericol real” pentru sănătatea și viața vizitatorilor. Dacă nu vor fi depistați bani în contul statului, șeful statului anunță că va demara o campanie socială de acumulare a fondurilor pentru reparația capitală a memorialului.

Anunțul a fost făcut astăzi, după ce președintele Dodon a efectuat o vizită la complexul memorial ”Eternitate” din Chișinău, pentru a vedea starea în care se află acest monument.

”Ținând cont de faptul că acest monument este un obiect de importanță națională, gestionarea căruia este asigurată de autoritățile centrale, solicit Guvernului, Ministerului Apărării, ca în contextul zilei de 9 mai, când, tradițional, la „Eternitate” vin un număr impunător de oameni, să fie asigurate toate normele tehnice și estetice întru desfășurarea în siguranță deplină a acțiunilor dedicate Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook..

El a reamintit că sub egida cu ocazia Zilei de 9 Mai la Chișinău va avea loc un marș de amploare – Marșul Victoriei.

Complexul memorial ”Eternitate” a fost inaugurat în 1975. În 2006, complexul a fost reconstruit, iar lucrări de renovare n-au mai fost efectuate ulterior.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

9 puncte de trecere de tip local vor fi deschise la frontiera cu Ucraina, în perioada Sărbătorilor Pascale!

La solicitarea administrației publice locale și în conlucrare cu grănicerii ucraineni, pe linia de frontieră moldo-ucraineană vor fi deschise 9...

Economie17 ore în urmă

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența...

Social19 ore în urmă

Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate”: Dacă nu sunt bani, voi demara o campanie socială

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezintă “un pericol real” pentru sănătatea și viața...

Social20 de ore în urmă

3400 moldoveni care au plecat în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane lei pentru dezvoltarea localităților de baștină

3400 de moldoveni care au plecat din localitățile de baștină în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de...

Social20 de ore în urmă

Terorizau locuitorii raioanelor de nord: Cinci bărbați, reţinuţi pentru furturi din locuinţe. Prejudiciul se estimează la 1 000 000 lei

Cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, membri ai unui grup criminal, au fost reţinuţi pentru...

Cultură20 de ore în urmă

Top 12 tradiții de Paște pe care nu le știai

Ziua învierii lui Hristos este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Dar ce fel de sărbătoare vine fără tradiții...

Social21 de ore în urmă

Un medic de la Institutul Mamei şi Copilului va fi judecat. A operat o femeie, dar i-a cauzat o leziune care ar fi dus la pierderea rinichiului

Şefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului riscă până la 3 ani închisoare cu privarea de...

Advertisement

Opinii