320 medicamente, înregistrate de Agenţia Medicamentului la preţuri de producător mai mici

Aproape 320 de medicamente au fost înregistrate de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) la preţuri de producător mai mici. Acestea au fost calculate în baza ratei oficiale medii de schimb valutar al Băncii Naţionale a Moldovei pentru luna precedentă.

Astfel, în medie, preţurile medicamentelor au scăzut în monedă naţională cu 9,37% faţă de cele aprobate anterior în Catalogul Național de Prețuri.

Aproape 75% de preparate farmaceutice sunt de origine europeană, circa 18% provin din spaţiul CSI, 4,5% sunt produse în Republica Moldova, iar alte 2,8% sunt importate din alte ţări.

Din numărul total de medicamente, preţurile pentru 35 de preparate farmaceutice au fost înregistrate de către AMDM pentru prima dată în Republica Moldova.

Medicamentele, înregistrate cu preţuri de producător reduse au acţiune bactericidă, antispetică, dezinfectantă, antiinflamatoare, analgezică, anatiparazitară, bronhodilatatoare etc, sunt folosite pentru tratarea insuficienţei venoase, migrenei, sclerozei multiple şi a altor boli.

De notat că rata medie pentru un euro în luna octombrie 2017 a fost echivalentă cu 20,53 lei (-6,5%), iar rata medie pentru un dolar american constituia 17,4322 lei (-12,3%).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.