Connect with us

Cultură

32 de imagini dedicate construcţiei liniei de cale ferată Bender – Galaţi, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie

Publicat

pe

32 de imagini, care prezintă, pas cu pas, realizarea „drumului de fier” din Basarabia ce lega Benderul de portul dunărean Galaţi, vor fi prezentate cu începere de astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Expoziţia „Linia de cale ferată Bender (Tighina) – Galaţi 140 de ani de la realizare: 27 iulie – 4 noiembrie 1877” îşi propune să refacă, prin intermediul fotografiei documentare de epocă, epopeea unui şantier feroviar – executarea lucrărilor de terasament, construcţia de poduri, de staţii de pompare şi turnuri de apă, de depouri şi staţii de cale ferată.

Momentul aniversar va fi marcat şi printr-o emisiune filatelică – un plic cu marcă fixă „140 de ani de la construcţia liniei de cale ferată Bender (Tighina) – Galaţi”, realizat de Î.S. „Poşta Moldovei”, care va fi pus în circulaţie în cadrul expoziţiei.

Construcţia liniei de cale ferată Bender – Galaţi a fost aprobată în timpul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878. Luc­rările de construcţie au început la 27 iulie 1877 şi s-au încheiat la 4 noiembrie 1877. Gândirea inginerească s-a confruntat cu mari dificultăţi – terasamentul căii ferate străbătea un teren accidentat, degradat de ravene şi traversat de multiple râuleţe şi lacuri.

Pentru nivelarea terenului pe alocuri a fost nevoie de executarea unor excavaţii sau dimpotrivă a rambleurilor, de construcţia unor poduri peste râuri şi vâlcele. La lucrările de construcţie au fost atraşi ţăranii din localităţile pe care urma să le traverseze viitoarea linie, trei divizii de ostaşi din batalionul disciplinar, în total peste 11 mii de persoane.

Harta feroviară din acea perioadă a fost completată cu noi staţii, precum Bender, Căinari, Zloţi, Schinoasa, Valul lui Traian, Reni ş.a. La Bender şi Reni au fost construite ateliere şi depouri de locomotive. Toate edificiile din lemn au fost construite după proiectul arhitectului-şef al oraşului Chişinău, Alexandru Bernardazzi.

Obiectivul principal al construcţiei a fost îndeplinit într-un termen record. Peste o sută de zile, la 4 noiembrie 1877, în gara Galaţi a sosit primul tren militar

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, desemnat cântecul preferat al naţiunii britanice

Publicat

pe

De către

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, a fost desemnat “cântecul preferat al naţiunii britanice” din toate timpurile în urma unui sondaj alcătuit de un post de radio, informează luni Press Association citată de Agerpres.

Aproape 30.000 de persoane au participat la un sondaj realizat de postul Smooth Radio şi au fost invitate să voteze pentru alcătuirea All Time Top 500-Topul 500 al celor mai populare cântece din Marea Britanie.

În urma victoriei sale, Ed Sheeran a ocupat în premieră poziţia de lider în acest sondaj ajuns la cea de-a cincea ediţie.

În 2017, George Michael s-a clasat pe primul loc cu single-ul “Careless Whisper”, detronând piesa “Imagine”, interpretată de John Lennon, care a ocupat prima poziţie la precedentele trei ediţii ale topului.

Cântecele incluse în All Time Top 500 au fost difuzate de postul Smooth Radio pe parcursul weekendului prelungit de Bank Holiday, o sărbătoare publică din Marea Britanie, celebrată luni.

Primele 10 poziţii din All Time Top 500 au fost ocupate de următoarele cântece: “Perfect” (Ed Sheeran), “Careless Whisper” (George Michael), “A Different Corner” (George Michael), “I Will Always Love You” (Whitney Houston), “Thinking Out Loud” (Ed Sheeran), “Dancing Queen” (Abba), “Angels” (Robbie Williams), “Life on Mars” (David Bowie), “Someone Like You” (Adele) şi “Go Your Own Way” (Fleetwood Mac).

Citește mai departe

Cultură

”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație pentru o sumă uriașă

Publicat

pe

De către

Sculptura ”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație de casa de licitaţie Chirstie’s pe 15 mai la New York. Lucrarea a fost evaluată la 70 de milioane de, fiind a doua cea mai valoroasă operă de artă scoasă la licitație în această sesiune.

Statueta “Tânăra sofisticată”, aflată în colecţia “Elizabeth şi Frederick Stafford” va fi scoasă la vânzare pentru prima dată în istorie, ea fiind achiziționată de familia de milionari în 1932 direct de la Brâncuși pentru suma de 5.000 de dolari.

Sculptura din bronz lustruit care o reprezintă pe poeta şi activista anglo-americană Nancy Cunard va fi cea mai scumpă lucrare a lui Brâncuși vândută vreodată la licitație. Anterior, cea mai scumpă lucrare a sculptorului român a fost ”Muza adormită” vândută anul trecut cu 51 de milioane de dolari.

“El e artistul care a schimbat totul. Şi a făcut primii paşi spre arta contemporană. Orice detaliu al sculpturilor lui are o semnificaţie”, se arată în descrierea de pe christies.com.

Citește mai departe

Cultură

Un pod de teatru peste Prut: Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău va susține șapte spectacole în România

Publicat

pe

De către

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sprijină derularea, în perioada 6-18 mai, a celei de-a II-a ediții a proiectului cultural-artistic „Un pod de teatru peste Prut”.

Evenimentul, care are loc în contextul Centenarului Marii Uniri, constă în susținerea de către actorii Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău a șapte spectacole la București, două la Giurgiu și unul la Suceava.

„Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu; „Nunta”, de Anton P. Cehov; „Totul despre noi”, de Constantin Cheianu; „Made in Moldova!”, de Constantin Cheianu; „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov; „Hamlet”, de William Shakespeare și „Doctor de femei”, de Georges Feydeau sunt piesele de teatru cu care actorii basarabeni îi vor încânta pe spectatori.

Proiectul are drept obiectiv valorificarea și promovarea artei teatrale din Republica Moldova în România.

De asemenea, manifestația va intensifica dialogul dintre actorii din Țară și cei din stânga Prutului și, în contextul organizării spectacolelor în anul Centenarului Marii Uniri, va contribui la conștientizarea importanței unui episod marcant din istoria națională.

Proiectul se încadrează în programul  IEH „Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018.

Citește mai departe