27 august. Filat, Plahotniuc, Hadârcă şi Ghimpu vorbesc cu mândrie despre Republica Moldova

Liderii partidelor din arcul guvernamental au adresat miercuri, 27 august, mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenței a Republicii Moldova. În mesajele lor, aceștia au vorbit despre decizia de acum 23 de ani de a trăi liber, despre rezistenţa la presiuni şi despre aspirațiile de viitor ale R. Moldova.

Astfel, liderul PLDM, Vlad Filat, a menţionat într-un mesaj postat pe facebook că acum 23 ani „poporul Republicii Moldova a ales să trăiască liber, să-şi făurească singur destinul cu demnitate şi verticalitate”. Potrivit lui, pe parcursul acestor ani, ţara noastră a trebuit să facă faţă multor provocări şi probleme, însă a rezistat şi este mult mai aproape de atingerea idealurilor pentru care a luptat. „Sunt ferm convins că, uniţi în jurul ideii de libertate, vom reuşi să făurim viitorul european al ţării noastre”, se arată în mesajul liderului PLDM.

Prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotnuc, pe aceeaşi reţea de socializare a numit ziua de 27 august drept „o sărbătoare şi de suflet, şi de neam”. “În acel an, noi am obţinut independenţa, am devenit liberi să ne decidem soarta, ne-am ales cu un loc şi un rol distinct pe harta naţiunilor”, a relatat Vlad Plahotniuc. Totodată, democratul a precizat că independenţa şi libertatea „sunt virtuţi care trebuie cultivate şi întreţinute şi ele au preţul lor”.

Preşedinte al PLR, Ion Hadârcă, care la 27 august 1991 deţinea funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi primul preşedinte al Frontului Popular, a menţionat că declararea independenţei a fost „un zbucium şi o dorinţă”. Potrivit lui, ideea de a convoca o Adunare Naţională şi sub influenţa acestei forţe să fie votată declaraţia de Independenţă, a fost una extraordinară. Liderul PLR a precizat că anul curent este primul după 23 de ani, când sărbătorim independenţa ca stat asociat UE. „Şi asta trebuie să se înţeleagă: aceasta este direcţia noastră magistrală pe care trebuie s-o urmăm. Altfel, din independenţa noastră se va alege praf”, a menţionat Ion Hadârcă.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, a menţionat că, votând la 27 august 1991 independența, s-a votat de fapt mișcarea spre unitatea neamului. „Iar astăzi, fiind independenți, putem să luptam în continuare pentru visul pe care îl aveam noi atunci, cei care am votat”, a arătat liberalul. Potrivit lui Mihai Ghimpu, „ a fost o luptă foarte grea, muncă de zile și nopți, am fost bătuți, închiși, amenințați, chemați prin judecăți, pentru că niciodată Imperiile nu au acceptat libertatea teritoriilor ocupate”.

Trebuie de menţionat că liderul PCRM, Vladimir Voronin, într-un mesaj adresat cetăţenilor R.Moldova cu prilejul Zilei Independenţei a adus critici dure în adresa actualei guvernări pentru ”discreditarea intenţionată a statalităţii moldoveneşti” . Preşedintele PCRM a criticat semnarea Acordului de asociere cu UE, dar şi toate iniţiativele de reunire cu România, retragere din CSI și de aderare la NATO, care, în opinia lui, ar implica Moldova „într-un scenariu periculos, într-o confruntare dintre Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia”.

Moldova.org reaminteşte că La 27 august 1991, Parlamentul de la Chişinău a aprobat Declarația de Independență, prin care Republica Moldova a fost proclamată stat suveran și independent. În acea zi, peste 800 de mii de persoane din toată ţara s-au adunat la Chişinău pentru a participa la Marea Adunare Naţională.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.