Connect with us

Economie

2,5 milioane de țigări, depistate în Căușeni. Erau împachetate în cutii pentru fructe și urmau să ajungă în UE

Publicat

pe

Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, precum și Serviciul Vamal au deconspirat activitatea unui grup infracțional pe teritoriul raionului Căușeni, implicat în producerea clandestină și contrabandă de țigări, precum și de alcool etilic rectificat, în proporții deosebit de mari.

Urmare a descinderilor efectuate în locurile de fabricare și de depozitare a fost depistat un lot de 2,5 milioane de țigări, fără însemne distinctive – marca, producătorul.

Țigările erau împachetate în vrac, în cutii pentru transportarea fructelor, și urmau să ajungă pe piața tenebră a țărilor Uniunii Europene, prin intermediul grupărilor specializate în contrabandă de țigări.

De asemenea, au fost depistate și sechestrate cantități considerabile de timbre de acciză, precum și etichete pentru aplicare pe pachete, cu denumiri comerciale ale unor producător, care la examinarea prealabilă se prezentau a fi falsificate.

Tot în raionul Căușeni, ofițerii SIS au descins pe teritoriul unui alt depozit, activitatea căruia era gestionată de către aceiași membri ai grupării infracționale, unde au depistat 100 de recipiente a câte 1 tonă fiecare, pregătite pentru încărcare cu alcool etilic rectificat în 3 camioane cu numere de înmatriculare ucrainene, pentru transportare prin contrabandă în Ucraina.

O altă operațiune a fost desfășurată pe teritoriul raionului Briceni.

Ofițerii de informații în cooperare cu Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au deconspirat și contracarat activitatea unei grupări, implicată în contrabanda mărfurilor de larg consum peste frontiera verde. În cadrul perchezițiilor de la principalul membru al grupării au fost ridicate mărfuri nedeclarate organului vamal în valoare de cca. 1 milion de lei.

În prezent, pe toate cazurile enunțate sunt continuate măsurile de urmărire penală și speciale de investigații în vederea stabilirii prejudiciilor și atragerii la răspundere penală a persoanelor implicate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Ministerul Economiei și Infrastructurii este în căutarea unui administrator pentru „Moldova IT Park”

Publicat

pe

De către

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că este în căutarea candidaților pentru funcția de administrator al parcului IT – „Moldova IT Park”. Conform legislației în vigoare, administratorul este desemnat în funcție de către Guvern, la propunerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe un termen de 5 ani.

 În condițiile în care Ministerul Economiei și Infrastructurii pune accent pe atragerea investițiilor străine și a companiilor din domeniul tehnologiei informației de peste hotare în „Moldova IT park”, persoanele interesate trebuie să aibă experiență de activitate în domeniu, preferabil în cadrul companiilor IT, de promovare a exporturilor sau atragere a investițiilor.

 „Administratorul Parcului va trebui să asigure funcționarea eficientă a primului parc IT din Republica Moldova în condițiile legii și interacțiunea cu autoritățile publice. Promovarea ofertei Guvernului pentru sectorul IT și a avantajelor dezvoltării unei afaceri în acest domeniu peste hotare va fi una dintre sarcinile primordiale la această etapă. În același timp, este important să fie asigurată comunicarea cu clusterele internaționale, care ar putea să își extindă investițiile în Republica Moldova”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

 Până în prezent, peste 280 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologiei informației au aderat la „Moldova IT park”.

Primul parc IT din țară și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018. Acesta a fost fondat pe un termen de 10 ani. În această perioadă, numărul rezidenților parcului urmează să atingă cifra de circa 400 de companii IT, să fie create noi locuri de muncă şi atrase investiții locale şi străine.

Printre facilitățile acordate rezidenților parcurilor IT se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, procedura simplificată de raportare, reducerea la minimum a interacțiunii cu instituțiile statului. De asemenea, rezidenții parcului IT își pot desfășura activitatea chiar și din afara țării.

 

Citește mai departe

Economie

Expert-Grup: Privatizarea companiei aeriene Air Moldova „ridică semne serioase de întrebare”

Publicat

pe

De către

Centrul Analitic „Expert-Grup” solicită autorităților competente să investigheze modul în care s-au format și acumulat datoriile companiei Air Moldova. Aceasta, pentru că, potrivit experților, este creată impresia că Air Moldova a fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul aducerii companiei în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus.

„O investigație a autorităților competente, precum Centrul Național Anticorupție, poate determina dacă îndatorarea companiei a fost rezultatul condițiilor dificile și competiției sporite de pe piață sau intenția unor grupuri de interese”, se arată într-o notă de poziție cu privire la privatizarea Î.S. Compania Aeriană „Air Moldova”.

Astfel, experții de la „Expert-Grup” semnalează că privatizarea a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, așa cum prevede legislația în cazul unui bun de o importanță deosebită.

De asemenea, lipsește o argumentare clară cu privire la valoarea tranzacției, iar comunicarea despre privatizare creează impresia că nu s-a urmărit alimentarea interesului din partea investitorilor, fapt ce ar duce la atragerea câtor mai multe oferte și ar stimula concurența.

Mai mult, Centrul Analitic „Expert-Grup” atenționează că privatizarea are loc după acumularea unui volum imens de datorii în condiții dubioase. Involuțiile financiare ale companiei în perioadă de expansiune economică și o creștere robustă a cererii din partea consumatorilor sunt greu de justificat.

„Persoana juridică ce va prelua compania Air Moldova a fost fondată la 23 august 2018, și dispune de un capital social subscris de 500 mii lei. Nu se cunoaște dacă persoana juridică respectivă, deținută în proporție de 49% de către „Blue Air Aviation” și 51% de către doua persoane fizice, deține resursele necesare pentru stingerea datoriilor acumulate la Air Moldova și care sunt termenele de stingere a datoriei”, arată sursa citată.

În plus, în ultimii ani, Air Moldova a încălcat în mod evident prevederile legale privind dezvăluirea informației. Pe pagina web a Air Moldova, ultimul raport financiar disponibil este pentru primele 9 luni ale anului 2016, rapoartele de audit fiind inexistente începând cu anul 2014. În acest context, o evaluare obiectivă din partea analiștilor financiari și a publicului, este practic imposibilă.

În acest context, „Expert-Grup” precizează că privatizarea unui dintre cele mai importante active ale statului ridică semne serioase de întrebare:

1. De ce nu a fost aprobat un proiect individual de privatizare, care să implice o evaluare și consultare din partea unor analiști financiari independenți?
2. De ce campania de comunicare privind privatizarea celei mai mari companii aeriene din Moldova, nu a căutat să atragă cât mai mulți investitori specializați?
3. Cum a fost determinat prețul de vânzare al companiei, și ce evidență are cetățeanul că nu a fost deposedat practic de un activ strategic important?
4. Cine se face responsabil de îndatorarea extrem de rapidă a companiei în perioadă în care condițiile economice erau prielnice pentru o creștere sănătoasă?
5. Care sunt termenii de restituire a datoriei? Care sunt sursele din care va fi stinsă datoria?

Reamintim că pe 2 octombrie, Agenția Proprietății Publice a anunțat despre privatizarea cu succes a Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”. Astfel, cea mai mare întreprindere de stat din Moldova după volumul vânzărilor a fost privatizată contra unui preț de 50 milioane MDL, cu asumarea de către investitor a datoriilor companiei de peste 1,2 miliarde lei.

Citește mai departe

Economie

O importantă companie chineză, interesată să investească în Aeroportul Internațional Liber Mărculești

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere reprezentanții unei companii chineze, interesată de dezvoltarea proiectelor comune în domeniul de producere, pe teritoriul Aeroportului Liber Internațional Mărculești, precum și de exportul de produse alimentare din Moldova spre China.

Un comunicat de presă anunță că, în cadrul discuției, Chiril Gaburici, a menționat că Aeroportul Liber Internațional Mărculești reprezintă un punct strategic pentru volumul de mărfuri ce tranzitează Republica Moldova, care oferă acces imediat către transportul rutier, feroviar și aerian într-un singur nod.

„Republica Moldova oferă diverse oportunități pentru investitorii străini, în special prin acordarea facilităților fiscale agenților economici care activează în cadrul parcurilor industriale și zonelor economice libere, cum ar fi taxa unică de 7%, procedura simplificată de raportare – companiile prezintă un singur raport. Suntem gata să oferim tot suportul necesar venirii marilor investitori în țara noastră”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Sursa citată nu precizează denumirea companiei, însă a declarat că reprezentanții companiei chineze și-au reiterat disponibilitatea de a investi în țara noastră, menționând că Republica Moldova reprezintă o punte de legătură între Est și Vest.

În prezent, în cadrul Aeroportului Internațional Liber „Mărculești” își desfășoară activitatea opt rezidenți

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com