În 2017 numărul contractelor ipotecare a crescut cu 30%

Numărul contractelor ipotecare a crescut cu 30 la sută anul trecut, în comparaţie cu 2016, notează Publika.md.

Potrivit datelor oficiale, în 2017 au fost înregistrate aproximativ 25 de mii de contracte ipotecare. Cele mai multe, aproximativ 12 mii, au fost semnate pentru achiziția terenurilor agricole.

Peste 8.500 de persoane au luat în ipotecă apartamente și case individuale, iar puțin peste trei mii de agenți economici au achiziționat clădiri comerciale. Au mai fost semnate și peste 600 de contracte pentru achiziţionarea altor bunuri imobile.

“Cele mai multe ipoteci se înregistrează în municipiul Chișinău practic 28%. Din ele cea mai mare parte sunt ipotecile pe apartamente. În 2017 au constituit 73% din numărul total de ipoteci”, a spus specialistul Departamentului “Cadastru”, ASP, Diana Nani.

Experții economici afirmă că revenirea economiei naționale a dus la creșterea numărului de contracte ipotecare.

“A apărut certitudinea privind stabilitatea economică, dar și au apărut anumite mijloace. Mijloacele au apărut datorită stabilizării volumelor de remitențe, datorită anumitor creșteri salariale care s-au produs repetate, datorită stabilizării finanțelor publice”, a spus expertul economic, Roman Chircă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.