În 2017, cei mai mulți moldoveni, anunțați în căutare, au fost reținuți în Rusia. Detalii

Pe parcursul anului trecut, Ministerul Justiției a inițiat 144 cauze de extrădare, persoanele fiind reținute atât pe teritoriul statelor străine, cât și pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai multe persoane, anunțate în căutare de către autoritățile din Republica Moldova, au fost reținute în Federația Rusă – 54.

Pe locul doi,  se află Ucraina, anul trecut fiind reținuți 28 de moldoveni.

Din țările Europei de Vest, Italia și Spania sunt statele în care au fost arestați 18 și respectiv 5 concetățeni, anunțați în căutare.

Însă, din numărul cauzelor de extrădare inițiate anul trecut, au fost extrădați 16 oameni, majoritatea de pe teritoriul Federației Ruse și Ucrainei. Din 157 cauze de transfer al persoanelor condamnate, 131 sunt, de asemenea, din Federația Rusă. Totodată, la solicitarea altor state, Moldova a reținut cetățeni anunțați în căutare pentru: România – 2 persoane, Polonia – 2 persoane, Turcia – 2 persoane, SUA – 1 persoană.

Datele indică o creștere a numărului de cereri de asistență juridică adresate Ministerului Justiției. Spre exemplu, în 2017 au fost recepționate 9429 scrisori, față de 8736 anul 2016.

O cauză a acestei creșteri constituie faptul că mulți moldoveni se află peste hotarele țării, iar cei care au încălcat legea Republicii Moldova sau a statelor străine, determină autoritățile competente să aplice prevederile instrumentelor internaționale.

Extrădarea sau transferarea acestora acestora din/în Republica Moldova se efectuează în baza actelor emise de instanțele de judecată din țară sau ale altor state.

Republica Moldova este parte semnatară a Convenției europene de extrădare și Convenției europene asupra transferării persoanelor condamnate.

De asemenea, Ministerul Justiției acordă asistență juridică internațională, inclusiv în baza altor instrumente internaționale, dar și conform Codului de Procedură Civilă, Codului de Procedură Penală și Legii cu privire la asistența juridică internațională în materie penală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.