200 mii doze de vaccin antigripal, disponibile pentru sezonul 2017-2018 în R. Moldova

În Republica Moldova a sosit un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal, oferit cu titlu de donație de către ,,The Task Force for Global Health”. Astfel, vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion)  va fi distribuit instituțiilor medico-sanitare publice.

Ulterior, va demara Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială, copiii din orfelinate.

De menționat, că medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se va administra doar la indicația medicului, în cazurile grave sau la contractarea bolii de persoane cu factori de risc pentru complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) (fragmentat, inactivat) recepționat  la CNSP a fost produs de către HUALAN BIOLOGICAL BACTERIN CO, este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și conține tulpinile virusurilor gripale tip A și tip B recomandate de OMS:

un virus A / Michigan / 45/2015 (H1N1) pdm09;

un virus A / Hong Kong / 4801/2014 (H3N2) și

un virus B / Brisbane / 60/2008.).

Vaccinul împotriva gripei protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B, și nici într-un caz de alte infecții  respiratorii virale acute.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă si recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea care este gratuită.

Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivitățile de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă,  prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.