15 importuri operate prin punctul comun de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc în primele 24 de ore

În primele 24 de ore de la aplicarea controlului comun asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit prin punctul comun de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc au fost depuse 15 declarații de import.

Vămuirea mărfurilor la import prin acest post vamal a fost lansată ieri, 18 aprilie, fiind prevăzută de Schema tehnologică aprobată în comun.

Amintim că, potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun, demarată la 17 iulie 2017, presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operaţiunilor de export și reexport. Ieri au fost perfectate patru declarații vamale de export.

Prin urmare, odată cu trecerea la următoarea etapă, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale,  vor beneficia de facilitățile prevăzute de controlul comun atât la exportul, cât și la importul de mărfuri.

În ceea ce-i privește pe agenții economici neînregistrați, Serviciul Vamal stabilește o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie. Prin urmare, îndemnăm agenții economici neînregistrați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute.

Menționăm că, controlul în comun în Cuciurgan-Pervomaisc are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport.

Prin urmare, aplicarea unui singur filtru  de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanţelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc este efectuat în baza Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti ale celor două state, semnat la 4 noiembrie 2015.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina.

Este vorba despre Criva-Mamalîga, Larga-Kelmențî, Briceni-Rossoșanî, Giurgiulești-Reni, Cuciurgan-Pervomaisc și Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Totodată, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat la 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.