Connect with us

Social

15.000 de fete cu vârsta de 10 ani din R.Moldova vor fi vaccinate opțional pentru a preveni cancerul de col uterin

Publicat

pe

15.000 de fete cu vârsta de 10 ani din Republica Moldova vor fi vaccinate opțional cu vaccinul cvadrivalent Gardasil. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi, 5 decembrie, campania de vaccinare împotriva Papilomavirusului uman (HPV) din cadrul programului GAVI pentru anii 2017-2018, care se va  desfășura  la nivel național începând cu luna decembrie 2017.

Această acțiune va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV.

Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. În Republica Moldova, vor fi vaccinate benevol fetele care s-au născut în 2007. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin 6 luni între ele.

Fetele, născute în anul 2007, la care nu se va reuși inițierea vaccinării în decembrie 2017, vor avea posibilitatea de a fi vaccinate cu prima doză de vaccin Gardasil la începutul anului 2018.

de a doua doză de vaccin   va fi administrată începând cu luna iunie 2018. În aprilie-mai 2018 va fi inițiată vaccinarea cu prima doză de vaccin Gardasil a fetelor născute în anul 2008, urmând să fie cuprinse cu cea de a doua doză în lunile octombrie-noiembrie 2018.

 „Prevenirea cancerului cervical este o prioritate stringentă pe agenda Guvernului și ne-am asumat sarcina de a implementa programul de vaccinare anti-HPV, care este unul absolut necesar, reieșind din numărul mare de îmbolnăviri de această maladie și decese în țara noastră.  Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

La rândul său, Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova a menționat că: „OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli cauzate de HPV reprezintă o problemă globală de sănătate publică și reiterează recomandarea sa privind introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de imunizare. Sunt sigur că datorită eforturilor comune de astăzi, vom putea salva mâine mii de vieți ale femeilor.”

Până a fi  licențiate și distribuite pe piață, acestea au fost testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante.

Vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete în 74 de țări (inclusiv 33 de țări din regiunea europeană a OMS). În rezultat, în țările respective numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus drastic, iar vaccinul anti-HPV a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin, de rând cu screeningul.

În Republica Moldova, în anii 2010-2016, în medie anual se înregistrau aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 170 de decese cauzate de această maladie. În țara noastră din cauza cancerului de col uterin în medie decedează o femeie la fiecare 2 zile.

Pentru o mai bună informare și sensibilizare a populației și lucrătorilor medicali, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMP) și Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), realizează o serie de acțiuni, inclusiv o campanie de informare și instruiri ale cadrelor medicale pentru o informare corectă despre această inițiativă de menținere a sănătății publice.

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Tragic accident la Sângerei: Un șofer beat și fără permis a intrat cu maşina în copac. Soția și bebelușul au decedat

Publicat

pe

De către

Tragic accident în raionul Sângerei.  Un șofer beat și fără permis a intrat cu maşina în copac. Soția acestuia și bebelușul lor de aproape un an au decedat. Un alt copil de 4 ani, care se afla în automobil, a fost transportat la Institutul Mamei şi Copilului.

Tragicul accident a avut loc la 25 mai, între satele Romanovca și Pepeni Noi din raionul Sângerei.

Un bărbat de 24 de ani, aflându-se la volanul unui automobil de model Opel Vectra în stare avansată de ebrietate şi fără permis de conducere, a pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe drumul acoperit cu pietriş şi a intrat într-un copac de pe marginea carosabilului.

Acul vitezometrului indica 90 km/h, viteză mult mai mare decât limita permisă pe un drum de ţară.

În consecință, soția de 19 ani, a decedat pe loc, iar fetiţa de aproape un anişor a murit în secţia de reanimare a spitalului raional din Sângerei.

Cel de-al treilea pasager, un băiat, de 4 ani a fost transportat la Institutul Mamei şi Copilului.
Şoferul s-a ales cu o fractură la picior şi a fost internat în spitalul raional din Sângerei.

În acest caz a fost deschis un dosar penal, iar șoferul urmează să fie reținut pe 72 de ore.

Citește mai departe

Social

Cinci autospeciale de intervenție au fost oferite salvatorilor moldoveni de o organizație de caritate scoțiană

Publicat

pe

De către

Cinci autospeciale de intervenție au fost oferite salvatorilor moldoveni de o organizație de Organizație de caritate scoțiană Blythswood Care, în urma unui proiect de colaborare Moldova – Scoția.

Acestea vor fi utilizate de salvatori în lichidarea consecințelor accidentelor, pentru salvarea și descarcerare sinistraților.

Autospecialele de descarcerare oferite de colegii scoțieni au fost repartizate subdiviziunilor din raionale Nisporeni, Căușeni, Soroca și Giurgiulești.

Pentru a aplica în practică noile deprinderi, 4 echipaje de salvatori din cadrul IGSU au testat autospecialele în cadrul unui exercițiu de teren.

Pompierii au efectuat lucrări de descarcerare și salvare, reușind să lichideze incendii simulate.

Potrivit IGSU Organizația Scoțiană Blythswood Care a fost alături de pompierii moldoveni în perioada 21 – 25 mai, timp în care echipajele mixte au făcut schimb de experiență.

Citește mai departe

Social

Moldova intră în zodia festivalelor culturale! Evenimente incluse în Agenda evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018

Publicat

pe

De către

Moldova intră în zodia festivalelor culturale! În următoarele două luni, mai multe localități ale țării vor respira artă și tradiții, găzduind un șir de evenimente incluse în Agenda evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018, la care sunt așteptați vizitatori străini, dar și localnici dornici să-și redescopere baștina.

Sfârșitul lunii mai „mustește” în evenimente culturale cu potențial turistic.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Baloanelor cu aer cald revine în perioada 25-27 mai. În acest an, doritorii de a face o călătorie în al nouălea cer vor putea admira cel mai reprezentativ obiectiv turistic al țării – rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, dacă optează pentru zborurile desfășurate în zorii zilei. Indiferent de timpul ales pentru plimbări, zborul cu balonul cu aer cald este o experientă deosebită pentru toţi cei care își doresc amintiri de neuitat.

La Selemet, raionul Cimișlia, bunăoară, pe 27 mai va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului „IProsop”. Evenimentul își propune să valorifice tradițiile locale ale prosopului țesut manual, obiceiurile regionale legate de portul național, bucătăria națională și folclor. Cei mai talentați meșteri din sudul țării vor oferi masterclass-uri, iar cele mai iscusite gospodine vor concura pentru titlul de „Regina prăjițeilor” –un desert crocant tipic pentru această zonă. Pe lîngă ateliere și teatru gastronomic, vizitatorii vor avea parte de un concert de muzică și dans popular și vor putea participa în competiții sportive.

Gastronomia și meșteșugăritul vor fi venerate în aceeași zi și la Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor „Duminica Mare” din Domulgeni, raionul Florești.  Localitatea este cunoscută prin tradițiile străvechi de preparare a mezelurilor afumate și a pâinii de ritual. Gurmanzii vor avea posibilitatea să devoreze delicii gastronomice gătite după rețete ce datează chiar din epoca de piatră. Din meniu nu vor lipsi vinurile de calitate, prezentate de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Pe lângă aspectele gastronomice, Festivalul „Duminica Mare” promovează și tradițiile culturale. Colectivele din raion vor prezenta un potpuriu de ritualuri și obiceiuri specifice regiunii. Vizitatorii vor avea posibilitatea să admire o expoziție de covoare basarabene și să viziteze un târg de obiecte de meșteșugărit.

Tot pe 27 mai, turiștii sunt așteptați să-și delecteze papilele gustative la Festivalul tradițiilor dulci „Mai Dulce”, care va avea loc în inima Chișinăului. Cea de-a șasea ediție a evenimentului va include un târg de deserturi tradiționale locale, internaționale, raw cu peste 50 de participanți, un concurs pentru cel mai bun desert, târg de cărți, jucării și haine pentru copii, masterclass-uri ale bloggerilor gurmanzi care vor găti dulciuri cu picii lor și cea mai mare Paradă de gemeni din țară. Intrarea va fi gratuită pentru vizitatorii costumați în monștrii din desene animate. În schimb,  cei care vor dori să-și completeze garderoba vor avea ocazia să aleagă din gama de produse expusă de designerii autohtoni reuniți sub umbrela brandului de țară DININIMĂ: Vasconi,  Olsa Shoes, LeniCris-Luxx SRL, Mallena, Zorile, Goergette, Niche.  Mai mult, copii vor putea să-și personalizeze tricourile după propriul gust în cadrul atelierelor de pictură organizate de Vasconi.

Mijlocul lui iunie aduce o doză de hrana spirituală. Iubitorii de artă lirică sunt așteptați în amfiteatrul natural al satului Butuceni din Orheiul Vechi, la o serie de concerte în aer liber, reunite în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului DescOperă, care se va desfășura între 15 și 17 iunie.  Programul celor trei seri de spectacole include cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff – monumentala cantată scenică „Carmina Burana”, „Nabucco”, opera în patru acte de Giuseppe Verdi și cele mai cunoscute lucrări ale Regelui valsului – Johann Strauss. Concertele de muzică clasică vor fi combinate cu excursii la siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile localnicilor, care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și cu masterclass-uri culinare inedite, oferite de localnici.

În ultima zi de duminică a lunii iunie în Moldova va fi marcată Ziua Portului Popular. Pe 24 iunie, la nivel național, vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele regionale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe elementele costumului tradițional.

Cea mai frumoasă piesă a portului popular – ia  – este vedeta festivalului „Ia Mania”, care va avea loc pe 8 iulie la Holercani, raionul Dubăsari. Vizitatorii sunt îndemnați să se inspire din sloganul „Îmbracă-te în IE și vino să te umpli de mândrie”, ca să creeze cea mai mare concentrație de bluze tradiționale românești pe metru pătrat. Ateliere de broderie, târg de meșteșugărit, concurs al tinerilor designeri, competiții gastronomice, defileu cu prezentarea colecțiilor de vară a producătorilor locali – toate vor întregi programul festivalului artelor născute din tradiții.

Desfășurarea festivalelor este susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Asociația Națională Pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), Oficiul Național al Viei și Vinului și parteneri privați.

Despre Agenda evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018

Agenda centralizată a evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018, ce au potențial de a atrage vizitatori străini, a fost lansată cu scopul de a facilita procesul de programare a călătoriilor și vacanțelor în Moldova pentru turiștii străini și reprezentanții diasporei.

Calendarul cultural-turistic „Pomul Vieții” 2018 conține 28 de evenimente ce valorifică tradițiile milenare ale țării noastre în domeniu vinificației, obiceiurile dar și obiectivele turistice importante. 60% din evenimente sunt organizate în afara capitalei, ceea ce permite orientarea fluxului de călători în zonele rurale.

Agenda are ca scop sporirea vizibilității festivalurilor importante și poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică pe plan local, regional și internațional.

Citește mai departe