14 februarie – Ziua îndrăgostiţilor sau Sfântul Valentin!

Îndrăgostiți de pretutindeni își sărbătoresc iubirea astăzi, 14 februarie, în Ziua Sfântului Valentin. Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, sărbătoarea are le bază mai multe legende, având în centru personajul Valentin.

De notat că Biserica Ortodoxă totuşi consideră această sărbătoare drept una artificială, care a devenit importantă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preț, chiar si atunci când ea nu există.

Totuşi, pentru cei care sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor menţionăm că sărbătoarea iubirii se pare că a pornit de la povestea unui martir roman, episcopul Valentin din Ineramna (azi Terni). Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creștini sau păgâni, să se căsătorească.

Împăratul roman era convins că bărbații nu vor să se înroleze în armată din cauza logodnicelor și soțiilor, de aceea a interzis căsătoriile. Episcopul, la rândul său, susținea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu și unul dintre scopurile acestei vieți. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii.

A fost închis și condamnat la moarte la 14 februarie 269.

O altă legendă spune că, Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-ar fi îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o ”De la al tău Valentin”, expresie care se folosește și astăzi.

Preotul este îngropat pe Via Flaminia, iar astăzi moaștele sale sunt expuse la Biserica Carmelită din Dublin și la Biserica Sfântul Praxed.

În tradiția modernă sărbătoarea a apărut în special în Statele Unite, pe la începutul anului 1700., atunci când americanii au început trimiterea de ”valentine” scrise de mână.

În 1840, britanica Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una dintre acestea aflându-se expusă la British Museum.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.