13 ONG-uri: Dezaprobăm modul în care a fost învestit Procurorul General

13 ONG-uri au lansat vineri, 9 decembrie, o declaraţie, prin care dezaprobă modul în care a fost învestit candidatul la funcția de Procuror General. Organizaţiile neguvernamentale declar că numirea candidatului la funcția de Procuror General într-o asemenea grabă afectează grav încrederea în Procuratură și alimentează suspiciunea că a fost făcută cu un scop ascuns.

Astfel, semnatarii declaraţiei atenţionează că, la 7 decembrie 2016, în jurul orei 14.30, CSP a adoptat hotărârea de a propune președintelui Republicii Moldova numirea în funcția de Procuror General a lui Eduard HARUNJEN. Tot în aceeași zi, în jurul orei 16.30, materialele au fost expediate deja în adresa președintelui țării.

Eduard HARUNJEN a fost numit de Președintele Republicii Moldvoa prin decret în funcția de Procuror General la 8 decembrie, în jurul orei 12.00, la nici 24 de ore de la desemnarea sa de către CSP.

“Această grabă alimentează suspiciunea că întregul proces de numire în funcție a candidatului la funcţia de Procuror General a fost orchestrat. Regretăm repetarea modului de numire a persoanelor de demnitate publică în asemenea circumstanțe. Reamintim că în ianuarie 2016, societatea civilă a condamnat modul nedemocratic în care a fost învestit Guvernul FILIP de către președintele Timofti”, se arată în textul declaraţiei.

De asemenea, ONG -urile precizează că în condițiile în care recent au avut loc alegeri prezidențiale, chiar dacă acest fapt nu este expres prevăzut de lege, era logic și firesc să se aștepte ca numirea noului Procuror General să fie efectuată de noul președinte.

De asemenea, sectorul neguvernamental mai arată că, în 2013 și 2016, în mass-media au apărut mai multe informații care generează suspiciuni în ceea ce privește integritatea și reputația ireproșabilă a candidatului la funcția de Procuror General.

În aceste condiţii cele 13 ONG-uri au lansat mai multe cereri.

“Solictăm Președintelui Republicii Moldova să facă publică informația cu privire la verificarea integrității titularului la funcția de demnitate publică, pusă la dispoziție de Serviciul de Informații și Securitate.

Solicităm Procurorului General să vină cu explicații publice pentru a exclude orice dubiu cu privire la legalitatea provenienței averilor sale și acțiunile legate de evenimentele tragice din aprilie 2009 în care a fost implicat.

Solicităm Autorității Naționale de Integritate, imediat după ce devine funcțională, să efectueze controlul averii Procurorului General”, se arată în declaraţia lansată de cele 13 organizaţii neguvernamentale.

Amnesty International Moldova, Asociația „PROMO-LEX”, Asociația pentru Democrație Participativă (AEDPT), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Centrul de Drept al Femeilor (CDF), Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului (CIDO), Centrul de resurse DIALOG-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Transparency International Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.