12 000 ruble – suma minimă necesară unui migrant pentru a putea munci legal la Moscova

Migranţii care vor dori să muncească în oraşul şi regiunea Moscova vor avea nevoie pentru legalizare de cel puţin 12 000 ruble, arată o analiză a portalului rus www. gazeta.ru.

Astfel, controlul medical va costa aproximativ 2 500 ruble, asigurarea medicală – 5 000 ruble, iar alte 4 000 ruble – necesare pentru achitarea patentei de munca.

Reprezentanţi ai organizaţiilor migranţilor străini din Rusia, însă au declarat portalului rus că în realitate această cifră ar putea creşte şi până la 32 mii de ruble. „Totul va rămâne ca în trecut – structurile criminale în comun cu organele de forţă corupte vor „acoperi” migraţia ilegală” , au declarat aceştia.

Aceeaşi analiză arată că de la 1 ianuarie 2015, pentru a lucra în Federaţia Rusă, cetăţenii străini vor trebui:

– să noteze în carta migraţională scopul aflării sale, adică, „La muncă” , în caz contrar patenta nu va fi acordată,

– apoi, să se înregistreze la evidenţa Serviciului Federal de Migraţie,

-să treacă controlul la patru medici, care vor atesta lipsa HIV/SIDA, a consumului de droguri, TBC şi a infecţiilor de piele,

– să achite asigurarea medicală,

– să obţină codul personal de la FISC,

– să susţină un examen la limba rusă, a istoriei şi a legislaţiei ruse.

Abia atunci migranţii vor obţine dreptul de a munci legal. De remarcat, că toate aceste proceduri trebuie urmate timp de 30 zile de la intrarea pe teritoriul Rusiei, în caz contrar SFM nu va elibera patenta.

Reprezentanţi ai SFM au declarat pentru portalul rus că instituţia aşteaptă că din 12 ianuarie – prima zi lucrătoare pentru bugetarii ruşi de după sărbătorile de iarnă – pentru eliberarea patentelor se vor adresa zilnic de la 800 la 1000 de străini.

Apogeul adresărilor va fi în luna martie, când vor fi recepţionate zilnic 3000 – 4000 de cereri.

De notat că până la 1 ianuarie 2015, patenta de muncă în Rusia, care costa circa 1 200 ruble, oferea dreptul de a munci la persoanele fizice, care nu era angajate în activitatea antreprenorială. Adică, în baza acestui document puteau lucra bucătarii, bonele, şoferii ş.a.

Moldova.ORG mai reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat în ultima zi a anului 2014 legea ce prevede extinderea până la 10 ani a termenului de interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse a migranţilor ilegali.

Astfel, muncitorii ilegali care s-au aflat pe teritoriul Rusiei şi nu au ieşit din ţară de la 180 zile până la 270 zile, după termenul legal de şedere, vor primi interdicţie pentru intrarea în Federaţie Rusă pentru un termen de cinci ani.

Cei, care au depăşit termenul legal cu mai mult de 270 de zile, vor fi lipsiţi de dreptul de intrare în Rusia pentru o perioadă de până la 10 ani. Prevederile vor intra în vigoare de la 12 ianuarie 2015.

Totodată, potrivit datelor SFM, în Rusia se află 528 mii de muncitori moldoveni. Congresul diasporei moldoveneşti susţine că în Rusia circa 220 mii de cetăţeni ai R.Moldova muncesc cu încălcarea regimului de şedere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.